Prop de 7.000 escolars de les comarques gironines van començar ahir la prova d’avaluació de sisè de primària, que continua avui i inclou com a novetats un dictat en català i castellà i un examen de llengua estrangera. Aquesta prova, que l’any passat es va estrenar a Catalunya, servirà per fer una radiografia sobre l’assoliment de les competències bàsiques de l’alumnat. El conseller d’Educació, Ernest Maragall, pensa que els resultats demostraran un cop més que «queda camí per córrer». Maragall, que ahir va visitar diferents centres escolars de Palafrugell i d’Olot, manté que cal que els alumnes arribin a secundària més ben preparats.

Un total de 66.851 alumnes catalans (dels quals n’hi ha 6.966 de gironins) es van examinar ahir al matí de català i matemàtiques i avui ho faran de llengua estrangera (francès o anglès) i de castellà. L’any passat, un de cada quatre alumnes no va superar les proves, que, en general, el col·lectiu de professors i alumnes va qualificar de «fàcils». El conseller d’Educació preveu que els resultats d’aquest any també demostraran que cal millorar el procés educatiu perquè els alumnes arribin més ben preparats a primària. Aquestes proves són només orientatives i serveixen per conèixer el nivell de l’alumnat català.

Maragall va visitar ahir diferents centres educatius de Palafrugell i Olot. A Palafrugell, va anar a l’institut Frederic Martí i Carreras i l’institut Baix Empordà, a més de l’escola Carrilet. També va assistir a la celebració del 40è aniversari de l’institut Montsacopa d’Olot. El conseller va qualificar de referent aquest centre quant a la qualitat educativa i en va destacar el retorn que la ciutat ha tingut quant als alumnes. Maragall va dir que estudiaran com ha de ser l’ampliació i millora del conjunt d’edificis.

ALGUNES PREGUNTES

Comprensió de text:
A partir d’un text s’han de respondre diverses preguntes:
On es volia amagar el protagonista de la història?
a. Al damunt de la xemeneia
b. Al saló
c. Al dormitori
d. Al menjador
L’escorpí es va llançar fora de la capsa perquè:
a. Tenia gana
b. En Larry el va cridar
c. Volia fer mal
d. Volia ser lliure
Què vol dir el protagonista de la història quan diu aquesta família em va captivar?
a. Que el va encantar
b. Que el va espantar
c. Que el va capturar
d. Que el va inquietar
Dictat.
El senyor Guillem viu al bosc i té molta ____ als lladres. El senyor Guillem no és ric, _____ els lladres no _____ saben. Després de _____ rumiar, _____ va decidir escriure ____ rètol i ____ a la porta.
Redacció.
Tema: el meu animal preferit. Escriu un mínim de 10 línies. Si escrius menys línies no se’t corregirà la redacció i es veurà afectada la teva puntuació. Fixa’t bé en el que escrius. Quan hagis acabat, llegeix-lo de nou i corregeix el que convingui. Si ho necessites, pots utilitzar el full de darrere per fer un esborrany o un esquema.
Càlcul.
Completa les operacions següents:
a. 9 x 7 =
b. 54: 6 =
c. 34 + 27 =
d. 8² =
e. 16 x 3=
f. 60 : 5 =
g. 32 – 15 =
Seqüències.
Quin nombre escriuries a continuació?
10, 14, 18, _____
Troba el decimal que ve a continuació:
14,7; 14,3; 13,9; _____
Completa operacions.
_____ + 0,55 = 1
1 – _____ = 0,70
0, 42 x ___ = 420
____ : 10= 2,7
Problema.
L’escola vol comprar 9 portàtils. El preu de cada portàtil és de 310 euros.
a. Quants euros costaran els 9 portàtils?
b. Si comprem per internet trobem una oferta de compra’n 3 i paga’n 2. Quant ens costaran?