Mònica Cabruja- Girona

Els centres educatius de titularitat pública oferiran pel curs 2010-2011 un total de 76.887 places de cicles formatius i 64.732 places de batxillerat. Pel que fa a la formació professional, hi haurà un increment de 2.194 places, i 43 instituts iniciaran 54 nous cicles formatius. L’oferta de batxillerat, en canvi, passarà de les 65.416 places a 64.732. Les preinscripcions per a batxillerat i els cicles formatius de grau mitjà s’han de fer del 10 al 21 de maig, i les dels cicles de grau superior, del 25 de maig al 4 de juny.

«Les novetats s’han planificat un cop consultades les administracions i els agents socials de cada territori per respondre tant a la demanda de la ciutadania com a les necessitats del teixit econòmic», segons s’afirma des del Departament d’Educació. Ahir es va fer pública l’oferta del conjunt de Catalunya, però no es van concretar dades per a cada demarcació. Es va anunciar que 43 instituts iniciaran 54 cicles formatius i que per primer cop es podran estudiar els de producció agroecològica i d’instal·lacions en telecomunicacions (tot i que no n’hi haurà a les comarques gironines).

Emergències sanitàries

El que sí que tindrà la demarcació de Girona és un cicle d’emergències sanitàries, segons van informar ahir fonts del departament. Durant el curs s’estendrà la implantació d’aquest cicle a Catalunya, que en el curs 2009-2010 està implantat a Barcelona i el Vallès Occidental.

Arreu de Catalunya també s’actualitzarà l’oferta dels cicles d’electrònica de comunicacions i serà el primer curs en què un centre d’Educació oferirà el cicle de grau superior de radioteràpia.

Les preinscripcions s’inicien el 10 de maig. També es va indicar que les de llars d’infants de la Generalitat s’han de fer del 3 al 14 de maig i les de formació de persones adultes, del 16 al 23 de juny.

Menys aules d’acollida per a immigrats

Als centres educatius públics de Catalunya hi haurà el curs vinent menys aules d’acollida per a alumnes immigrats, ja que des d’Educació s’argumenta que ha disminuït per primer cop en els últims anys el percentatge d’alumnes immigrats en relació amb el conjunt (s’ha passat d’un 13,5% el curs 2008-2009 a un 12,6% aquest curs). A les comarques gironines, 26 professionals dedicats a aquestes aules, d’un total de 169, passaran a fer altres tasques docents, segons va informar el director territorial d’Educació a Girona, Andreu Otero. El portaveu d’USTEC-STEs, Xavier Díez, valora de manera negativa que es retalli un servei que «està funcionant molt bé». Díez destaca que es tracta d’un servei «molt útil i ben valorat pels centres».