Salvador Domènech- Sant Quirze del Vallès

En el tema de la immigració sempre em ve a la memòria l’original llibre d’Avel·lí Artís Gener Paraules d’Opòton el Vell. Els països llatinoamericans van ser generosos amb els exiliats catalans republicans i ara ens toca a nosaltres ser generosos amb els exiliats americans, i els d’altres contrades, que busquen una millor vida.

A ulls dels immigrants, el que ens fa diferents dels espanyols és bàsicament la llengua catalana, i per derivada les tradicions, tarannà i costums nostres. Si no tinguéssim aquest tresor lingüístic no tindríem personalitat pròpia nacional.

El gran encert del nostre sistema educatiu ha estat considerar el català com a llengua vehicular d’escola, de centre. Alguns, d’una manera malintencionada, voldrien associar el terme fracàs escolar al fet que als adolescents d’origen castellanoparlant els toca estudiar en la llengua imposada i amb la qual reben les suposades bronques. I no és veritat. L’adolescència és una etapa complexa en totes les societats. I en el nostre cas, la llengua ha estat una eina afectiva d’aglutinar, mai de separar. Una llengua que acompanya els processos d’ensenyament i aprenentatge amb dos eixos inseparables en l’ideari docent: estimar i educar alhora!

La meva visió és de dins el sistema. Les dificultats són moltes, però la qualitat del professorat –en la seva gran majoria– és excel·lent. I això els educands (i els seus pares) ho veuen i se senten partícips d’aquest esforç de voler integrar mitjançant l’educació i la llengua. I amb valors! No ens càpiga cap dubte que la immigració ens farà créixer com a comunitat en tots sentits, i fonamentarà una nova societat catalana on la llengua esdevindrà, per als d’origen autòcton o no, l’eix del seu projecte de país.