Antonio Yagüe- Madrid

Després de vuit mesos de negociacions, el període fixat per aconseguir un pacte educatiu arriba al final. El ministre d’Educació, Ángel Gabilondo, no dóna cap pilota per perduda i avui intentarà, abans del xiulet final, tancar un acord en una reunió amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. Però la dirigent popular ho ha posat gairebé impossible. No hi haurà acord, segons va advertir ahir, si el ministre no admet «un sistema educatiu igual a tot Espanya, amb independència de les competències de les comunitats».
L’última proposta del ministre, de 12 objectius i 148 mesures, presentada fa 15 dies, inclou avanços en qüestions acadèmiques i en les relacionades amb el professorat i l’ensenyament concertat. També conté una oferta de finançament de 1.570 milions d’euros.

LÍNIES VERMELLES Malgrat les cessions de Gabilondo al PP, el partit de Mariano Rajoy segueix fent bandera de dos punts o línies vermelles que dificulten en gran manera un pacte: que es garanteixi l’ensenyament en castellà com a llengua vehicular a tot Espanya i que es reconegui el professorat com a autoritat pública.
Segons Gabilondo, la trobada «ho determinarà tot, perquè una idea de pacte d’Estat, almenys, hauria de tenir en compte la visió del PP». Els partits estan mirant «què fan altres, analitzant quina posició adoptar», va interpretar Gabilondo, que va afegir que hi ha «consensos bastant sòlids en àmbits educatius, socials i polítics».
UGT i CCOO, després de la promesa de prorrogar la jubilació als 60 anys dels docents, estan disposats a acceptar l’acord. També, amb algun matís, la concertada privada. Les confederacions de pares Ceapa (laica) i Concapa (catòlica) es pronunciaran avui. En canvi, el sindicat STES el rebutja a l’entendre que no aposta per l’escola pública; el partit UPD, perquè no planteja la recuperació de competències, i ERC, perquè no es blinda el sistema d’immersió lingüística.