M.R.

El quadern de la prova de matemàtiques que ahir van fer els alumnes de sisè començava preguntant quant fan 9 x 7. És a dir, la taula de multiplicar del nou (o del set) que s’aprèn a tercer de bàsica. Després les operacions s’anaven complicant, tot i que molt poc: 32-15?, 60:5? O dir si era més gran 32 o 23.

Els problemes de càlcul també eren senzills i anaven de (a) Si a cada calaix hi caben 9 llibres, quants calaixos necessites per col·locar 36 llibre? a (b) Un llibre costa 8 euros. Si has pagat amb un bitllet de 20 euros, quants euros et tornaran de canvi?

Les preguntes de completar sèries (10, 14, 18…) tampoc van tenir cap dificultat i les de geometria, igual. Els problemes més complicats, potser, van ser els de càlcul de superfícies, tot i que els alumnes, en general, ho van trobar tot molt fàcil i els professors asseguraven que en els últims dies s’havien fet exercicis semblants per preparar bé aquesta prova. “A mi m’ha anat molt bé i he tingut temps suficient per respondre-ho tot”, va explicar l’Alba, una alumna de Tiana que va explicar que la matèria que els havien preguntat la tenien molt ben estudiada.

L’any passat, que va ser la primera vegada que es va fer aquesta prova de nivell, es va posar en evidència que una quarta part de l’alumnat català no tenia el nivell mínim en aquesta matèria.

Els exàmens, elaborats pel Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, seran corregits per docents de fora del centre escolar al qual està adscrit cada alumne. Els resultats es donaran a conèixer als col·legis i a les famílies però seran estrictament confidencials.

Avui, dijous, es farà el segon torn de l’examen, és a dir, la prova de comprensió de llengua castellana i la de llengua estrangera (principalment anglès, ja que només 660 alumnes dels més de 66.000 la faran en francès). Aquesta última es fa per primer cop.