El PSOE s’ha quedat pràcticament sol defensant el pacte per l’Educació després de rebre ahir -el dia en què finalitzava el terminidel ministeri perquè la comunitat escolar, les comunitats autònomes i els partits es pronunciessin definitivament sobre el pacte- la negativa del PP. Els populars van comunicar ahir al ministre d’Educació, Ángel Gabilondo, la seva negativa a firmar el pacte educatiu. Segons va dir la portaveu dels populars, María Dolores de Cospedal, la negativa ve perquè en aquest pacte no s’hi ha recollit “cap de les seves propostes”, la principal de les quals és que el castellà sigui la llengua vehicular de l’ensenyament a tot l’Estat.

Per contra, ERC va enviar una carta al ministre d’Educació supeditant el seu suport al seu desig que en el pacte s’inclogui el reconeixement explícit del model lingüístic aplicat al sistema educatiu català. Després que el PNB, UPiD, IU i el BNG també expressessin el seu rebuig al pacte, ara falta la resposta de CiU, que diu que es pronunciarà la setmana que ve.

La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) en canvi, va donar el seu suport al ministre.

La vicepresidenta primera del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, va afanyar-se a acusar ahir el PP de ser un “irresponsable” per anteposar els seus “interessos partidistes i electoralistes” al pacte social i polític per l’educació proposat per l’executiu. Gabilondo va lamentar que haguessin de “tirar endavant el pacte en solitari: trigarem més, però intentarem igualment assolir la millora de la qualitat educativa”.